13 March 2010

2 BULAN PUNYA CERITA.....

Assalamualaikum...Lama sungguh tidak ber blog kat cini....yela..baru je baiki laptop kesayangan aku...rasa rindu plak 2 bulan x tulis aper2..mmg banyak cite la nak bagitahu kat korang...huhu....

erm...kali ni aku malas nak tulis yang jiwang2...hahah..biar yang berlalu tetap menjadi pengalaman hidup dan mengajar aku erti kedewasaan...pada semua...cerita itu memudahkan utk mengajar erti sebuah kehidupan....alhamdulilah....Allah telah meberikan aku pengalaman yang cukup berharga...


Ok...ceritaku bermula bila aku jatuh dari motor pada 26 Jan 2010...masa tuh hanya tuhan yang tahu sakit nya bila jatuh motor...bukan kali pertama...banyak kali dah..nak merempit tapi x kena gaya arr..hahaha...banyak gak la luka yang kena..sampai MC seminggu...huhuh...my wife pon dtg bercuti utk jaga...thanks dear!! sebenarnya motor aku tuh ader masalah sikit...pasal tali minyak sudah berkarat...tuh yang menyebabkan aku xdpat nak kawal motor aku...erm..brek x makan..lalu terjatuh la aku....pergh...masa tuh mujur xder saper2 kecuali pak guard din..fuhhh..aku pon terpaksa la mengeluarkan duit utk membaiki motor aku supaya boleh di gunakan lagi...banyak la gak yang abis masa baiki arituh.....huhuhuh...tu belum kira aku 2-3 kali datang klinik utk rawatan susulan..yelah...aku kena arr pantang makan supaya luka aku tidak menjadi lebih teruk dan bernanah...rasa nak pengsan ader arr masa tgk darah yang mengalir banyak kat lengan dan lutut aku...huhuh...aku fobia dengan darah sebab tuh aku x suka bio...haha

Bulan Januari gak aku dapat student yang nak ambil PSV dan RC...alhamdulilah..aku bersyukur ada juga student yang sudi ambil subjek aku...yelah..bukan semua leh ambil subjek aku nih...bagi aku sekelas cukup buat aku gembira....semangat masa tuh bukan main..macam2 program berlegar-legar utk menarik minat student aku...huhu...coz aku sayangkan anak murid aku...tanya la sape2 yang pernah jadi anak murid aku...susah aku nak lepaskan sayang aku pada mereka....huhu..yang terbaru aku bawak budak2 PSV ke tepi pantai utk bermain di sana..dan membuat sand castle..rasa gembira jika student aku gembira dan puas dengan aktivit yang aku jalankan....cuma bila tahu ader sesetengah student aku yang nak drop PSV dan RC...rasa kesal, frust, tanya pada diri aku sendiri...adakah aku tidak menjalankan tugas aku sebagai seorg guru utk menarik minat pelajar aku sendiri??? aku sebenarnya tidak suka memaksa pelajar aku utk mengambil subjek aku tetapi aku bagi peluang utk memikirkan yang mana baik atau tidak...kadang-kadang aku rasa kesal sikap sesetengah guru yang memandang rendah terhadap subjek aku dan mempengaruhi student aku utk drop subjek aku...ade ke patut?? aku pon baru tahu masa arituh aduan dari pelajar aku sendiri..patut pon ramai je yang nak drop...rupa-rupanya ader DALANG dari guru-guru MRSM PC yang menjadi duri nya....tu semua adalah pemikiran yang sempit....Tuhan pasti membalasnya...


erm....cerita seterusnya....nak jadikan cerita pada cuti perayaan tahun baru cina pada 12 Feb 2010...semangat aku nak balik kampung sangat teruja kerana nak berjumpa dengan isteri kesayangan dan ibu yang aku puja....sampaikan aku tertinggal bas...hahah...frust juga masa tuh...yelah..semangat nak balik tetapi kena tinggal bas..so nak xnak terpaksa la membawa kereta pulang ke kampung walaupon tanpa servis...kebiasaan aku bila aku ingin pulang ke kampung aku akan servis dulu kereta aku....pagi jumaat aku bangun pagi2 utk pulang dan mengemas barang-barang aku....tetapi hati ini berat sgt2 nak balik...xtahu la kenapa...sampaikan tengahari pon belum ader perasaan nak balik...akhirnya setelah di pujuk isteri..aku pon bergerak ke kampung pada pukul 1 petang...satu masa yang agak lewat utk aku kerana masa utk aku 8-9 jam pulang adalah seelok-eloknya bergerak pada waktu pagi...akhirnya terjawan sudah kenapa hati aku berat sangat nak balik..aku di timpa musibah...kereta aku tidak boleh bergerak laju setiba aku sampai di kuantan Batu 10 di Jaya Gading..drift Shaft kereta aku rosak teruk...risau gak sebab sampai je aku kat kedai tayar di belakang jaya gading, taukeh cina tuh pon xleh buat aper sebab barang xder....tambah lagi time raya cina plak tuh...aduh...aku pon dah mati akal rasanya....tapi bila mentol atas kepala menyala...aku terus contact member Gen2 Club aku sama ada dier ader kat Kuantan ke x..aku di perkenalkan dengan kawan nya...Pian..yang belum pernah bersua muka walaupon pernah mendengar namanya dalam bualan....Thanks Pian for helping me....im really appreciate it.....kalau xder ko..xtahu arr aku nak baiki mana kete aku malam2 kat Kuantan...aduh!!! aku tido semlaman di Kuantan sebelum bertolak balik pagi esoknya...pada mulanya aku nak terus balik ke kampung tetapi dengar cerita pian pasal drive malam2 nih..naik remang gak bulu roma aku...huhu....


Cerita seterusnya....MRSM PC ader 28bijik I-Mac....pergh..canggih tuh...mmg sangat berbeza la dengan microsoft.....agak teruja bila mengenali beberapa ikon kat I-mac seperti i-photo, i-music,dan aku antara guru yang terpilih menyertai kursus ini pada24 Feb 2010...alhamdulilah..aku mempelajari ilmu baru yang belum pernah aku terokai sebelum ini secara details....tapi blum mampu lagi aku nak beli apple coz benda tuh sangat mahal dan susah nak cari software pirate...btw....kenangan itu satu kenangan yang manis....


17hb Jan 2010 bermula la pengembaraan pelajar-pelajar baru ting 4 mendaftar sebagai ahli baru MRSM PC>..kebanyakkan pelajar datang dari pelbagai negeri....50% ex-govert dan 50% ex-MRSM....erm..aku plak menerima anak Homeroom baru kali ini...alhamdulilah...aku cuba menjadi ayah homeroom yang baik....aku belum sempat mengenali kesemua ahli bilik blok A kerana terlibat dengan pelbagai mesyuarat....xper..insyallah..aku cuba untuk menjadi guru blok yang baik...kali ini aku juga mendapat pelajar-pelajar RC dan PSV......untuk pelajar tingkatan 4 yang baru sebulan berada di MRSM PC..teruskan kecemerlangan kita di persada MARA...semoga berjaya utk berjaya.....Saya doakan kalian akan terus bersemangat utk berada di MRSM PC sehingga ke akhir tahun hadapan...alhamdulilah...setakat ini belum ada kes displin di kalangan pelajar ting 4 yang baru...doakan semoga ianya berkekalan...amin....

11 Mac 2010 adalah tarikh keramat bagi pelajar-pelajar lepasan SPM bagi mengambil keputusan SPM 2009.....alhamdulilah...aku masih menghatrik kan kejayaan aku yang lepas...kesemua pelajar aku PSV dan RC telah mendapat A+ dan merupakan kejayaan terbaik setakat ini....mana tidaknya...tahun di mana aku mengajar RC dan PSV keseorangan....kejayaan aku pada hari itu di tambah dengan pelajar RC aku tahun ini telah menjadi salah satu pemenang bagi pertandingan Rekabentuk Malaysia anjuran Majlis Rekabentuk Malaysia (MRM)...pengetua sendiri telah memanggil aku mengucapkan tahniah ke atas aku...alhamdulilah,,,aku bersyukur ke hadrat mu ya Allah....aku berharap agar kejayaan aku ini di berkati...tidak lupa aku ingin ucapkan tahniah kepada semua pelajar-pelajar MRSM PC yang telah mendapat keputusan SPM yang cmerlang....tahniah sekali lagi....

Akhirnya di harapkan semoga anda semua mendapat banyak pengalaman dari penceritaan aku tadi....semoga kita berjumpa di lain waktu...insyallah...banyak lagi pengalaman aku yang boleh di jadikan iktibar dan pengajaran....akhir kata sambut la salam manis dari ku buat semua....